Gevelbak: wateropslag, compost & plantenbak
Voor mijn tuin in Amsterdam Noord heb ik een gevelbak ontworpen. Deze bak is multifunctioneel en dient als waterreservoir, planten-, wormen- en compostbak en als bankje. De bak is zo ontworpen dat hij precies past binnen de geveltuin afmetingen van de meeste grote steden.
Water vasthouden en bergen
De gevelbak bestaat uit 4 bakken. De twee buitenste bakken zijn plantenbakken en de twee middelste compostbakken. In de onderste helft van beide plantenbakken kan overtollig regenwater worden opgeslagen. Hiermee ontlast je het riool, waardoor de kans op wateroverlast verkleind.
Aan beide zijkanten van de gevelbak zitten slangen om het regenwater af te voeren indien de waterreservoirs vol zitten. Met twee kleine slangetjes aan de zijkant kan je de reservoirs leeg laten als er vorst of veel regen wordt voorspeld.
Water infiltreren
In de middelste twee bakken zetten wormen keukenafval om in compost. Hoe dit precies werkt kan je lezen op balkonton. Compost kan je gebruiken voor je tuin, dakterras of je bloempotten. Compost verhoogt de infiltratiesnelheid van het regenwater en vergroot de wateropslagcapaciteit van de bodem. Het gebruiken van compost in je tuin en op je dakterras draagt hierdoor bij aan het verkleinen van de kans op wateroverlast. Het water zakt tenslotte makkelijker de bodem in én je creëert meer opslagruimte in de bodem.
Doe het zelf
Het buitenwerk van de Gevelbak is eigenlijk vrij simpel. De knowhow en handigheid zit in het hart: vervorm en bewerk vier kunststof bakken handmatig en verbind ze met een systeem van slangen. De buitenkant bestaat uit 4 simpele houten panelen en een deksel. Je kunt er voor kiezen om die buitenste bak zelf te timmeren en alleen het binnenwerk te kopen. Dat scheelt natuurlijk in de kosten en bovendien kun je dan de houtsoort kiezen die bij jouw smaak en budget past. Zelf heb ik voor Douglas hout gekozen, een Europese houtsoort die zonder impregneren toch een hele goede levensduur kent.
Locatie: Moestuinlaan, Amsterdam